Csakraterápia : Csakratisztítás, -harmonizálás

 

A csakra szanszkrit eredetű szó, kereket, korongot jelent. A magyar nyelven csokroknak nevezték ezeket az energiaközpontokat.

A csakra olyan, mint egy mozgó kerék. Az óramutató járásával megegyező irányba forog, ha a környezetből energiát vesz fel, és ellenkező irányba, ha energiát ad le.

 

A csakrák a testhez a különböző mirigyeken és idegdúcokon keresztül kapcsolódnak. Az idegrendszeren keresztül látják el energiával, információval a szerveket, végtagokat és a sejteket.

Már az ókori orvostudomány feltérképezte, hogy hét fő energiaközpont található az emberi testben, melyek a gerinc mentén helyezkednek el, és szoros kapcsolatban állnak lelki folyamatainkkal.

 

Mivel mindegyik csakra az ővele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban 

van, ez a kapcsolat alkotja a működő egészet. Belátható, hogy ezek bármelyikének nem megfelelő működése – az elszenvedett energiahiány vagy többlet miatt – felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat.

Ha a csakra normálisan működik (vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog), akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát.

Az egyetemleges élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat.

A csakrákkal való foglalkozás segít, hogy a mindennapi stresszt és zaklatottságot nyugalommá és higgadtsággá alakítsuk át. Tisztítja a tudatot, mély ellazulást, de ugyanakkor éberséget biztosít a meditációk során.