Természet patikája - április

2015.04.29 11:53

Tavasszal mindenkiben megmozdul valami, hiszen mindenki érzi az újjáéledt természet HÍVÓ SZAVÁt.

Ha az idő engedi, minél többet sétáljunk, túrázzunk erdőben, mezőn. (Ez nyugtat, feltölt, kikapcsol a hétköznapi forgatagból).

Tavasszal minden gyönyörű: látjuk, hogy él és virul körülöttünk minden.

Ha útnak indulunk, járjunk nyitott szemmel, mert a természet patikája már kínálja portékáit. Csak nekünk, csak értünk és mindezt ingyen és szeretettel.

Itt az idő gyógynövényeink gyűjtésére! A gyűjtés folyamán tartsuk tiszteletbe Földanya kincseit, ne tövestől tépjük ki a növényeket és mindig annyit szedjünk amennyire szükségünk lesz! (Gondoljunk más emberekre és a jövő évre is). Még egy fontos dolog, hogy olyan helyen gyűjtsünk, ahova már nem hallatszik az autók zaja. Itt még tiszta növényeket szedhetünk, friss levegőn.

Gyógynövényeket növekvő hold idején szedjünk.

 

Csalán
Képtalálat a következőre: „csalán”

Fiatal hajtását, levelét szedjük.

A nagy csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, és fokozza a szervezet védekező erejét. A vese- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz. Ezenkívül reuma, köszvény, cukorbaj, csalánkiütés, magas vérnyomás esetén is jó szolgálatot tesz.

Külsőleg:hajhullás, korpásodás és reuma ellen.

 

Citromfű

Menstruáció alatt, gyomor- és bélpanasz, epe- és májbántalmak, szívpanasz, megfázás, idegesség, álmatlanság esetén.

Teája kiváló nyugtató és vizelethajtó. Rendkívül finom szörp készíthető belőle.

 

Erdei szamóca

Levele bélhurut, cukorbaj és gyomorrontás esetére.

                                                                        Képtalálat a következőre: „gyermekláncfű”

Gyermekláncfű

Gyökerét, szárát, leveleit egyaránt alkalmazzák a gyógyításban. A növényben lévő keserűanyag élénkítő hatású.

A gyermekláncfűtea elősegíti az emésztőrendszeri megbetegedések gyógyulását. Serkenti a nyál, az epefolyadék és a gyomornedvek kiválasztását, és ezáltal javítja az összes emésztőszerv működését, aminek köszönhetően a méreganyagok könnyebben távoznak a szervezetből.
A gyermekláncfűből készített forrázat egyúttal csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet. Reumatikus panaszok esetén szintén rendkívül jó eredményeket érhetünk el vele. Annak érdekében, hogy a tea hatékonysága ne csökkenjen, édesítés nélkül fogyasszuk.

Epegyulladás esetén ne alkalmazzuk.

 

Egy érdekesség: Pitypangméz 

Két nagy marék pitypangvirágot 1 liter vízben felfőzünk. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük a főzetet, és jól kinyomkodjuk.
Az 1 l léhez hozzáadunk 1 kg cukrot, egy karikára vágott citromot, és fedő nélkül, közepes lángon főzzük. A fehér cukrot, hogy kissé megreformáljuk, helyettesíteni lehet nádcukorral, és így még egészségesebb!
Vigyázni kell, hogy ne forrjon és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik! Nagyom finom és egészséges mézet kapunk.

 

Kökény

Képtalálat a következőre: „rozmaring”

A virág az, ami most szedhető. Enyhe hashajtó, vértisztító, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő hatású.

Elégtelen szív- vagy veseműködés következtében fellépő ödémák esetén ne használjuk!

 

Rozmaring                                       

Virágos leveles hajtása szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítő, epehajtó, külsőleg reuma elleni bedörzsölőszer, valamint molyirtó.

Várandóság alatt ne használjuk nagy mennyiségben.

 

Vérehulló fecskefű                                                     

 

Képtalálat a következőre: „vérehulló fecskefű”

Gyökerét, virágos felső hajtását szedjük. Epe-, májbántalmak, gyomor-és bélhurut elleni gyógyszerekben megtalálható a hatóanyaga.

Használható epe- májbajok, sárgaság, epekő, gyomor- és bélhurut, reuma, köszvény, vese- és hólyagpanaszok, fülzúgás, szemölcs, tyúkszem, daganatos megbetegedések, egyéb nyirokmirigy-elváltozások, bőrelváltozások, bőrrák, ekcéma, sömör, napallergia miatti sebek, sebkezelés esetén. A letört szárból kifolyó sárgás nedv szemölcsöt és tyúkszemet írt.

A vérehulló fecskefű, mérgező összetevőket tartalmaz, és minden tekintetben erős hatású szer. Használata külsőleg ajánlott, belső használata az eredményessége ellenére is veszélyes. Belsőleg nagyon hígított formában fejti ki hatását, ún. homeopatikus módon.